Heiki Vilep

Lühidalt

Heiki Vilep on sündinud 1960. aastal Tartus. Õppinud Tartu 10. Keskkoolis ja viis aastat matemaatikat Tartu Ülikoolis ja Tallinna Pedagoogilises Instituudis. Töötanud matemaatikaõpetajana Tallinna 18. Keskkoolis, arhivaarina, pillimehena ja firmajuhina. Aastast 2000 vabakutseline.

Heiki Vilepilt on ilmunud üle 30 lasteraamatu. Tema luuletusi, jutte ja aforisme on avaldatud ajakirjades Täheke, Pioneer, Noorus, Hea laps, Pikker, Vikerkaar ja paljudes kogumikes. Ta on kirjutanud laulusõnu laulu- ja tantsupidudele, solistidele ja ansamblitele. Tema luuletusi on viisistanud Ott Lepland, Piret Rips, Tauno Aints, Indrek Kalda, Priit Pajusaar, Anne Adams, Novella Hanson, Imants Kalnin, Ursel Oja, Venno Loosaar, Toomas Rull, Alar Salurand jt. Salvestatud on üle 100 tema sõnadele tehtud laulu.
Heiki Vilep on tõlkinud eesti keelde Lisa Aldersoni ja Nicola Baxteri lasteraamatu „Hiigelhiir ja kuri nõidus” (“Giant Mouse Mystery”), koostanud vastsündinute vanematele kingiks mõeldud kogumiku „Las laps loeb” ja kirjutanud lastenäidendi „Kapiukse kollid”.
Vilepi lasteraamatuid on tõlgitud soome, inglise ja vene keelde.
Nii luules kui proosas on Vilepi looming valdavalt positiivses ja kohati lustakas võtmes. Keerukad olukorrad lahenevad, kollid on koomilised ja lõpud õnnelikud. Surm, traagika, vägivald ja õõvastus tema loomingus puuduvad. Taotluslikult.

Miks kirjutan valdavalt lastele?
Aus tagasiside, siiras rõõm. Keeruliste asjade lihtsakstegemise läbi paistab nii mõnigi asi ka endale hoopis teise nurga alt ja märksa mõistetavam. Lastele kirjutamine harib, aitab asju selgeks mõelda ning ikka ja jälle imestad, kuidas terve probleemide sasipundar on lahti harutatav näiteks ühe naljaka lasteluuletusega. Muidugi see mittevõlts tähelepanu ja tänulik pilk, kui tilluke tuleb peale lastejutu või -luuletuse ettelugemist su juurde, sikutab varrukast, vaatab suurte silmadega otsa ja naeratab, midagi ütlemata. Kõik see kokku on suur varandus.
 (Heiki Vilepi kodulehelt)

Bibliograafia

Luuleraamatud:
Tähesära (A-Disain, 2017)
Puupeapuu (A-Disain, 2011)
Habemega nali (A-Disain, 2009)
Kellakägu (TEA Kirjastus, 2008)
Katus sõidab (Vilep & Vallik, 2007)
Padjasõda (TEA Kirjastus, 2007)
Tahaksin olla (Vilep & Vallik, 2005)
Minu laul (Sulemees, 2003)
Tere! (Sulemees, 2002)

Proosaraamatud:
Jõks Matemaatikamaal (H. Vilep, 2016)
Une-Mati väga uued udujutud (A-Disain, 2016)
Une-Mati uued udujutud (A-Disain, 2015)
Villiam (A-Disain, 2015)
Jõksi rännakud Jõgevamaal (A-Disain, 2014)
Jõks ja viis imelist päeva (A-Disain, 2012)
Üle põhjatu kuristiku (A-Disain, 2011)
Liisu ja hullumaja puhvet (A-Disain, 2010)
50 juttu ja luuletust väikestele sõpradele (A-Disain, 2010; valikkogu, sisaldab jutte ja luuletusi)
Nõiutud linn (A-Disain, 2009)
Kapiukse kollid planeedil X (A-Disain, 2009)
Horlok ja Ürgvärava võti (A-Disain, 2008)
Kurjajuurikas, Kitupunn ja Pugeja (A-Disain, 2008)
Une-Mati udujutud (A-Disain, 2008)
Liisu leiutab küünlapuhuja (Vilep & Vallik, 2007)
Kapiukse kollid jälle platsis (Vilep & Vallik, 2006)
Liisu liivaaugus (Vilep & Vallik, 2006)
Roosa printsess (Vilep & Vallik, 2006: H. Vilep, 2017)
Liisu (Vilep & Vallik, 2005)
Jani seiklused Varjudemaal (Sulemees, 2004)
Lendav õunapuu (Sulemees, 2004)
Vaikuse hääled (Sulemees, 2004)
Kapiukse kollid (Sulemees, 2003; H. Vilep, 2017)

Tõlked

Jani seiklused Varjudemaal
soome k: Janin seikkailut Varjomaassa, 2013

Kadunud jõulud (jutt kogumikust „Nõiutud linn”)
vene k: Пропавшее рождество, 2010

Kapiukse kollid
inglise k: The Monsters of the Closet Door, 2015
soome k: Kaappipeikot, 2013

Kapiukse kollid jälle platsis
soome k: Kaappipeikot ovat täällä taas, 2013

Kapiukse kollid planeedil X
soome k: Kaappipeikot planeetta X:llä, 2013

Liisu
inglise k: Lucy, 2015
vene k: Лийсу, 2009

Liisu ja hullumaja puhvet
inglise k: Lucy and Madhouse Canteen, 2015

Liisu leiutab küünlapuhuja
inglise k: Lucy Invents a Candle Blower, 2015

Liisu liivaaugus
inglise k: Lucy In a Sand Hole, 2015

Nõiutud linn
soome k: Noiduttu kaupunki, 2013

Roosa printsess
soome k: Vaaleanpunainen prinsessa, 2013

Tahaksin olla
soome k: Tahtoisin olla, 2013

Tere!
soome k: Hei!, 2013

Une-Mati udujutud
inglise k: Sandman’s Stories, 2015
soome k: Nukku-Matin höpöjutut, 2013

Une-Mati uued udujutud
soome k: Nukkumatin Uudet Höpöjutut, 2017
inglise k: Sandman’s New Stories, 2015

Une-Mati väga uued udujutud
soome k: Nukkumatin Uusimmat Höpöjutut, 2017

Vaikuse hääled
inglise k: The Sounds of Silence, 2015
soome k: Hiljaisuuden äänet, 2013

Villiam
inglise k: William, 2016

Tunnustused

2002 K. E. Söödi lasteluule auhind („Tere!”)